Data Tours is een project van beeldend kunstenaar
Pavèl van Houten met financiering van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en uiteenlopende (culturele) ondernemers.

Sinds een aantal jaar richt Pavèl zich op kunstprojecten waarbij het obsessief tellen van elementen in je omgeving centraal staat. Zo telde hij (met behulp van 41 vrijwilligers) bladeren van bomen in Artis, craquelé-lijnen in het Frans Hals Museum, een stuk kustlijn in Zuid-Spanje en grassprietjes in Amsterdam West.

‘Het tellen zelf is voor mij een vorm van meditatie – in het Latijn hebben de woorden meten en meditatie ook dezelfde oorsprong: ‘meditari’. Voor galerie MILK gaf ik daarom in 2014 verschillende datameditaties waarbij ik lijsten jaartallen voordroeg aan het publiek.’

Tellen spreekt een oermenselijke interesse aan: het nauwkeurig bestuderen en in kaart brengen van je omgeving. Door dingen samen te tellen leren mensen hun omgeving op een heel andere manier kennen; men kan zich in de kleinste details verliezen, ogenschijnlijk lelijke dingen interessant gaan vinden en onopvallende zaken op een voetstuk plaatsen.

Hoewel de tour dus langs historische gebouwen en grachten leidt, zal vaak de aandacht gericht worden op onopvallende, bijzondere elementen waar je normaliter snel overheen zou kijken. Wegens het obsessieve karakter van de tour wisselen humor en meditatie elkaar in de tour gemakkelijk af.

Interesse? Lees hier meer over de tour, en boek hier je ticket!

afk
Neem ook je vrienden mee..
Share on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on LinkedIn